Veel (grote) bedrijven bestaan uit verschillende afdelingen. Werknemers hebben, afhankelijk van hun functie, met een aantal afdelingen te maken. Maar er is echter een afdeling waar alle medewerkers mee te maken hebben: de Salarisadministratie. Dit is voor veel mensen ook de belangrijkste afdeling, want die maken tenslotte het salaris over. 

Werkzaamheden afdeling Salarisadministratie

Veel mensen denken dat deze afdeling alleen de salarissen uitbetalen. Dat is inderdaad een hele belangrijke en grote taak van hen, maar voordat zij dit kunnen doen, moet er eerst heel veel gebeuren. Er zijn werkzaamheden die eenmalig gedaan moeten worden, zoals gegevens van een nieuwe medewerker invoeren of iemand uit dienst melden. Andere werkzaamheden moeten vaker gedaan worden. Je kunt dan denken aan het verwerken van een declaratie of als een medewerker gaat verhuizen, dan moet de vergoeding voor woon-werkverkeer opnieuw berekend worden. Maar ook het vakantiegeld of een winstdeling betalen is een terugkerend onderwerp. Daarnaast zijn er nog tal van andere punten die deze afdeling moet verwerken. Het is elke maand een race tegen de klok om alles op tijd verwerkt te hebben. Als dat gedaan is, dan worden de salarissen gedraaid. Sommige bedrijven doen dit zelf, maar vaak wordt dit door een accountant gedaan. De salarissen worden dan nog niet uitbetaald, maar de bedragen worden berekend. Hierna worden alle salaris gecontroleerd, dus alle mutaties worden nogmaals gecontroleerd. Pas als alles goed is, worden de salarissen uitbetaald. Na deze dubbele controle kan het toch voorkomen dat er een foutje gemaakt is. Het is dus belangrijk om jouw salarisstrook elke maand te controleren. Als jij een foutje opmerkt, is het verstandig om dit direct door te geven aan de Salarisadministratie. Als het om een klein bedrag gaat, dan zal dit verrekend worden met het salaris van de volgende maand. Heb je heel veel geld te veel gekregen, dan wordt er met jou afgestemd hoe dit terugbetaald kan worden (in een keer of in termijnen). Het jij nog recht op een groot bedrag, dan zullen zij dit vaak per direct naar jou overmaken.   

Medewerkers van de afdeling Salarisadministratie

De mensen die op deze afdeling werken, hebben een specifieke opleiding gevolgd. Ze hebben te maken met veel wetten en regels. Hier moeten zij zich aan houden. Deze mensen heeft affiniteit met cijfertjes en ze vinden het leuk om contact te hebben met hun "klanten" (collega's). Veel mensen in de organisatie kennen hen en zij kennen de medewerkers ook, dus als een medewerker van deze afdeling door het bedrijf loopt, zal hij of zij regelmatig aangesproken worden door een collega.   

De mensen van de Salarisadministratie zijn dus erg belangrijk! Jij werkt tenslotte toch ook niet voor niets, maar voor jouw salaris? En dat is nou juist wat zij verzorgen!

Je kan je salarisadministratie ook laten uitbesteden aan bijvoorbeeld Cramer Accountants en Belastingadviseurs BV.

Delen